Kapary należą do czołówki śródziemnomorskich smaków. Charakteryzują się ostrym smakiem, przypominającym mieszankę musztardy, czarnego pieprzu i chrzanu. Dodane do potraw, nadają im pikantności i wyrazistości.
W kuchni śródziemnomorskiej najczęściej serwuje się je jako dodatek do drobiu, ryb, owoców morza, sosu pomidorowego, sałatek, makaronów i pizzy. W polskiej kuchni dodaje się je do dań ze śledzi, sałatek z mięsem i wędlinami, marynat rybnych i warzywnych, a także do dekorowania galaret.
Doskonale doprawione karczochy, świetnie nadają się na przystawkę do obiadu lub kolacji w śródziemnomorskim stylu.
Dobrze komponują się również z daniami mięsnymi, sałatkami, a także jako element talerza zakąsek. Można stosować do pizzy, jako składnik kremów lub sosów.
W naszej ofercie znajdę Państwo następujące rodzaje kaparów i karczochów: